Bezoekers.....


 
 Home

 Wetenswaardigheden

 Links
Bezienswaardigheden....

het zijn er eigenlijk zo veel, ik maak maar een kleine selectie en zal proberen er zo veel mogelijk over proberen te vertellen, stukje geschiedenis indien bekend, hoe er te komen, mogelijkheid tot overnachten in de buurt enzovoorts.


De Preikestølen
de Preikestølen (zie foto hierboven) is gelegen in de provincie Rogaland en ligt aan het Lysefjord, wat op haar buurt weer redelijk in de buurt van de stad Stavanger ligt.

Overnachtings mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld aan de voet van de route naar de Preikestølen, en dat is de Preikestølhytta of Preikestølfjellstua. Het is pas sinds 1961 dat er vanaf dat punt gelopen kan worden, omdat er toen pas een autoweg naar toe aangelegd is, zodat mensen er een dagtocht van konden maken, in plaats vanaf het lager gelegen dal er een meerdaagse voettocht van gemaakt moest worden.

Reken vanaf de Preikestølhytta een goede 3 a 4 uur lopen om bij de Prekestølen te komen.
De tocht erheen is al fantastisch met verschillende vergezichten, maar het einddoel is van de categorie Once in a lifetime !!


De Atlanterhavs veien


Het mooiste stuk weg, uitgeroepen in 2005 door de Noren zelf als DE Noorse constructie van de eeuw, die langs de kust loopt van Noorwegen. Het mooiste gedeelte is vanuit Kristiansund (niet te verwarren met het 1000km lager gelegen Kristiansand..) de 64 te volgen.
Ik heb het geluk gehad deze weg een keer te volgen toen er een orkaan voorbij trok aan de kust van Noorwegen...geloof me dat was spectaculair!!
De 64 komt uiteindelijk uit in Molde, wat ook aan de kust ligt en een heel mooi stadje is. Het leuke van Molde is als je daarop vliegt...de landingsbaan ligt naast het fjord...fantastisch!~


Heddal Stavkirke


De grootste Stavkirke van Noorwegen, gelegen in Heddal in de Notodden Commune. Het woord stav betekent paal en is dus eigenlijk een paalkerk.
De meeste van deze kerken dateren van zo rond 1100 tot 1300 nChr.
De Hedddal Stavkirke dateert van de vroege 13e eeuw.
Na de Lutherse Reformatie in 1536/1537 is de kerk in ernstig verval geraakt en is hij in de jaren 1849 - 1851 gerestaureerd. Maar door gebrek aan kennis en aan juist gereedschap en vakmanschap moest dit rond de jaren 1950 opnieuw gedaan worden.

Voor zover bekend is de kerk gebouwd door vijf boeren en Sira Eilif.ik zal proberen dit steeds een beetje aan te vullen met meer info